Przepis na kotlety mielone z białej kiełbasy 📖
Składniki:- 500g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Białą kiełbasę obierz ze skórki i zmiel mięso za pomocą maszynki do mięsa lub noża.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W misce połącz mielone mięso, posiekaną cebulę i czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw masę mięsa do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
5. Formuj kotlety mielone z przygotowanej masy. Możesz nadać im dowolny kształt i wielkość.
6. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go.
7. Smaż kotlety mielone na patelni z obu stron na złoty kolor.
8. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
9. Gorące kotlety podawaj jako danie główne lub np. z ziemniakami i surówką.
Życzę smacznego!