Przepis na kotlety mielone z otrębami 📖
Oto przepis na kotlety mielone z otrębami:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów (np. owsianych, pszennych)
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, otręby, bułkę tartą, natkę pietruszki i musztardę.
2. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
3. Formuj kotlety, rozpływając masę na dłoniach i układając je na talerzu.
4. W dużym placku rozgrzej olej na patelni.
5. Smaż kotlety na złoty brąz po obu stronach, używając średniego ognia, przez około 4-5 minut z każdej strony.
6. Gdy kotlety będą gotowe, przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu osączenia nadmiaru tłuszczu.
7. Serwuj kotlety mielone np. z ziemniakami, surówką lub ulubionymi warzywami.
Smacznego!