Przepis na kotlety mielone z pieczarkami z piekarnika 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
- 200g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż zmiękną i wypuszczą sok. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
2. W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy składniki, aż powstanie jednolita masa mięsna.
3. Do masy dodajemy przestudzone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Formujemy kotlety mielone w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Kotlety wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut, do momentu aż będą złociste i dobrze przypieczone.

Podawaj kotlety mielone z pieczarkami z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, surówką lub sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy

kotlety mielone z piekarnika
mielone kotlety z piekarnika
kotlety mielone z indyka z piekarnika
kotlety mielone z pieczarkami
mielone kotlety z pieczarkami