Przepis na kotlety z jajek i pieczarek 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 200g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcja:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, a następnie obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
2. Pieczarki oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
3. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 2-3 minuty, aż staną się złociste.
5. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż odparuje z nich nadmiar wody.
6. W misce połącz podsmażone pieczarki z jajkami. Dodaj bułkę tartą, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Z uzyskanej masy formuj kotlety o dowolnym kształcie.
9. W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
10. Gotowe kotlety podawaj na talerzach, udekorowane np. zieloną sałatą lub dodatkowo podawaj z ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone z jajek i pieczarek
pasztet z jajek i pieczarek
kotlety z jajek
kotlety mielone z jajek
zapiekankę bez pieczarek