Przepis na krem ananasowy do tortu 📖

Składniki:
- 1 puszka ananasów w syropie
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
1. Odstaw 3-4 plastry ananasa na dekorację tortu.
2. Resztę ananasów z puszki odcedź, zetrzyj na tarce i odstaw na bok.
3. W rondelku podgrzej syrop z puszki ananasów.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
5. Do gorącego syropu dodaj przygotowaną żelatynę i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na bok i pozostaw do ostudzenia.
6. Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij ją mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
7. Do ubitej śmietany dodaj zetrzony ananas i delikatnie wymieszaj.
8. Powoli wlewaj przestudzony syrop z żelatyną do masy śmietanowej z ananasem, równocześnie cały czas mieszając.
9. Gotową masę przełóż do lodówki na około 2 godziny, aby się stężała.
10. Po schłodzeniu nałóż krem ananasowy na ciasto lub tort, dekoruj plasterkami ananasa i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu do dekoracji
krem do tortu bez śmietany
krem do tortu bez laktozy
krem do tortu bez mleka