Przepis na krem cytrynowy do tortu 📖

Składniki:
- 4 cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:
1. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok z nich.
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż mieszanina się zagotuje.
3. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj mąkę do ubitych jajek i cukru, dokładnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj do masy jajecznej gorącą mieszankę cytrynową, stopniowo mieszając.
6. Przenieś całość do rondelka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
7. Przełóż krem do miski i wystudź, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby dokładnie schłodził.
8. Schłodzony krem cytrynowy możesz wykorzystać do dekoracji lub jako nadzienie do tortu.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem cytrynowy do tortu bezowego
krem do tortu
dietetyczny krem do tortu
krem do tortu cytrynowego
krem chałwowy do tortu