Przepis na krem cytrynowy do tortu 📖
Składniki:- 4 cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
1. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok z nich.
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż mieszanina się zagotuje.
3. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj mąkę do ubitych jajek i cukru, dokładnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj do masy jajecznej gorącą mieszankę cytrynową, stopniowo mieszając.
6. Przenieś całość do rondelka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
7. Przełóż krem do miski i wystudź, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby dokładnie schłodził.
8. Schłodzony krem cytrynowy możesz wykorzystać do dekoracji lub jako nadzienie do tortu.
Smacznego!