Przepis na krem do tortu cytrynowego 📖
Przepis na krem do tortu cytrynowego:Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 cytryny
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj 400 ml śmietany kremówki.
2. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na gładką masę.
3. Dodaj mąkę ziemniaczaną do utartej masy, wymieszaj.
4. Powoli wlewaj zagotowaną śmietanę do miski z masą jajeczną, ciągle mieszając.
5. Przełóż całą mieszankę z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu.
6. Zestaw skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij sok ze wszystkich cytryn.
7. Dodaj sok cytrynowy oraz skórkę do kremu, dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż krem do salaterki i przykryj folią spożywczą bezpośrednio przylegającą do powierzchni kremu, aby uniknąć powstania kożuszka.
9. Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby się dokładnie schłodził.
10. Gotowy krem możesz wykorzystać do dekoracji tortu cytrynowego lub jako warstwę między biszkoptami.
Smacznego!