Przepis na krem do tortu cytrynowego 📖

Przepis na krem do tortu cytrynowego:

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 cytryny
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj 400 ml śmietany kremówki.
2. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na gładką masę.
3. Dodaj mąkę ziemniaczaną do utartej masy, wymieszaj.
4. Powoli wlewaj zagotowaną śmietanę do miski z masą jajeczną, ciągle mieszając.
5. Przełóż całą mieszankę z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu.
6. Zestaw skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij sok ze wszystkich cytryn.
7. Dodaj sok cytrynowy oraz skórkę do kremu, dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż krem do salaterki i przykryj folią spożywczą bezpośrednio przylegającą do powierzchni kremu, aby uniknąć powstania kożuszka.
9. Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby się dokładnie schłodził.
10. Gotowy krem możesz wykorzystać do dekoracji tortu cytrynowego lub jako warstwę między biszkoptami.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu do dekoracji
krem do tortu bez laktozy
krem do tortu bez mleka
krem cytrynowy do tortu