Przepis na krem do eklerek 📖
Przepis na krem do eklerek:Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
Instrukcje:
1. W rondlu podgrzej mleko do momentu, kiedy zacznie się gotować. Zdejmij z ognia.
2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się gładka i jednolita.
3. Dodaj mąkę do masy z żółtkami i cukrem, dokładnie wymieszaj.
4. Powoli wlej gorące mleko do miski z masą żółtkową, cały czas mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek.
5. Następnie wlej całość z powrotem do rondla i ponownie podgrzewaj na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego kremu. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania.
6. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia. Dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
7. Przełóż krem do miski i przykryj folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni kremu. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
8. Oddzielnie ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
9. Gdy krem żółtkowy ostygnie, delikatnie wymieszaj go z ubitą śmietanką kremówką, aż powstanie jednolita masa.
10. Gotowy krem przekładaj do spryskanego wodynieprzepuszczalną torebką cukierniczą zakończoną końcówką do wypełniania eklerek.
11. Wypełniaj upieczone i wystudzone eklery kremem, aż do samego końca.
12. Gotowe eklery posyp pudrem cukrowym i podawaj.
Smacznego!