Przepis na krem do tortu budyniowy 📖
Składniki:- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 70 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g masła
Instrukcje:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę, aż uzyskasz gładką masę.
3. Stopniowo dodawaj podgrzewane mleko do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
4. Przełóż wszystko ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zmieni się w budyń.
5. Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło, mieszkając, aż się całkowicie rozpuści.
6. Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie możesz go użyć do dekoracji i składania tortu.