Przepis na krem do tortu malinowy 📖
Oto przepis na krem malinowy do tortu:Składniki:
- 500g malin (świeżych lub mrożonych)
- 400ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 200g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcje:
1. Maliny dokładnie opłucz i osącz z nadmiaru płynu.
2. Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź do temperatury pokojowej.
3. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.
4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze śmietanfixem, stopniowo dodając cukier puder.
5. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj maliny.
6. Do kremu wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Gotowy krem przełóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.
8. Po schłodzeniu kremu jest gotowy do wykorzystania jako nadzienie lub warstwa w tortach.
Smacznego!