Przepis na krem do tortu orzechowego 📖

Składniki:
- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie zmiel na drobne lub posiekaj.
2. W rondlu rozpuść masło, następnie dodaj cukier puder i żółtka. Całość dobrze wymieszaj.
3. Dodaj zmielone orzechy włoskie i smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
5. Do wystudzonej masy z orzechami dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i wymieszaj.
6. Powoli dodawaj ubitą śmietankę do masy orzechowej, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Gotowy krem orzechowy możesz wykorzystać do dekoracji tortów, ciast czy muffinek.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu do dekoracji
krem do tortu bez laktozy
krem do tortu bez mleka
krem do tortu cytrynowego