Przepis na krem do tortu orzechowego 📖
Składniki:- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie zmiel na drobne lub posiekaj.
2. W rondlu rozpuść masło, następnie dodaj cukier puder i żółtka. Całość dobrze wymieszaj.
3. Dodaj zmielone orzechy włoskie i smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
5. Do wystudzonej masy z orzechami dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i wymieszaj.
6. Powoli dodawaj ubitą śmietankę do masy orzechowej, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Gotowy krem orzechowy możesz wykorzystać do dekoracji tortów, ciast czy muffinek.
Smacznego!