Przepis na krem do tortu z mango 📖
Składniki:- 1 duże mango
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
3. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie, a następnie studzimy.
5. Do miski dodajemy mango, mascarpone, ubitą śmietanę i zimną żelatynę, dokładnie mieszamy.
6. Krem wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby stężał.
Gotowy krem do tortu z mango można wykorzystać jako warstwę w tortach bezowego, biszkoptowego lub innego, wg własnych upodobań. Smacznego!