Przepis na krem jogurtowy do tortu 📖

Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody

Wykonanie:
1. W małej misce rozpuść żelatynę w 2 łyżkach wody i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
2. W osobnej misce umieść jogurt naturalny i dodaj cukier puder. Dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do jogurtu.
4. W tym momencie, żelatyna powinna być napęczniała. Podgrzej ją krótko w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aby całkowicie się rozpuściła.
5. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, dokładnie mieszając całość.
6. Gotową masę wlej do foremki na tort (ewentualnie, jeśli nie masz foremki, możesz skorzystać z formy do ciasta lub nakładać na już upieczony biszkopt).
7. Wstaw tortownicę do lodówki na minimum 4 godziny, aż masa zastygnie i stworzy gładką konsystencję.
8. Po tym czasie można zdjąć tort z foremki i udekorować według własnego upodobania.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu z mascarpone
krem do tortu bez śmietany
krem do tortu bez laktozy
krem do tortu bez mleka