Przepis na krem do tortu z serkiem mascarpone i śmietaną 📖

Przepis na krem do tortu z serkiem mascarpone i śmietaną:

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Ser mascarpone wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut, aby trochę się ocieplił.
2. Śmietankę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywno.
3. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy, następnie mieszamy dokładnie.
4. Ubijamy masę serową z cukrem i wanilią, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Dodajemy ubitą śmietankę kremówkę do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie zburzyć puszystości kremu.
6. Krem do tortu możemy od razu wykorzystać lub schować do lodówki na minimum 1 godzinę, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Teraz nasz krem do tortu z serkiem mascarpone i śmietaną jest gotowy do użycia. Możemy go wykorzystać do dekorowania tortów, ciast czy muffinek. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu z serkiem mascarpone
tiramisu z serkiem mascarpone i śmietaną
krem do tortów z serkiem mascarpone
krem do tortu z mascarpone
krem do tortu mascarpone