Przepis na krem na rurki z kremem 📖

Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 laska wanilii
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej mleko w garnku razem z przekrojoną na pół laską wanilii.
2. W misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąkę. Wszystko dokładnie połącz.
3. Gdy mleko się zagotuje, powoli wlej do niego masę z żółtek, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
4. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na bok, aby krem wystygł.
5. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
6. Gdy krem całkowicie ostygnie, dolej do niego ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
7. Gotowy krem przełóż do rurki cukierniczej wyposażonej w tylkę ozdobną i wypełnij nimi rurki.
8. Rurki z kremem ustaw na półmisku i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem się schłodził i stężał.
9. Kremowe rurki można podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane pokrojoną owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

rurki z kremem fit
rurki z kremem smaker
rurki z kremem czekoladowym
rurki z kremem cytrynowym
rurki z kremem ze śmietaną