Przepis na rurki z kremem cytrynowym 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- Sok z 2 cytryn
- Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce utrzyj masło i cukier na gładką masę.
3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Kontynuuj mieszanie.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Podziel ciasto na dwie części, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
6. Po upływie czasu nagrzej piekarnik do 180°C.
7. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm.
8. Przy pomocy rurki lub foremki do rurek wycinaj paski ciasta i zawijaj naokoło rurki, tak aby utworzyć małe foremki w kształcie rurek.
9. Umieść przygotowane rurki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż staną się złociste.
10. Wyjmij ostrożnie rurki z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
11. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. Wymieszaj śmietanę kremówkę, cukier puder i sok z cytryn, aż masa będzie gładka.
12. Delikatnie wyciągnij rurki z foremek i napełnij kremem cytrynowym.
13. Posyp opcjonalnie rurki cukrem pudrem przed podaniem.
14. Smacznego!