Przepis na krokiety kapusta i pieczarkami 📖
Składniki:- 500 gram kapusty kiszonej
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 12 placków naleśnikowych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Odciśnij ją z wody i posiekaj drobno.
2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, następnie smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj do patelni pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną, majeranek i słodką paprykę. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż składniki się połączą i nabiorą odpowiedniego smaku.
5. Przypraw farsz solą i pieprzem według swojego gustu.
6. Placki naleśnikowe rozłóż na stolnicy. Na każdym placku nałóż około 2-3 łyżek farszu z kapusty i pieczarek.
7. Zwiń placki, formując krokiety. W zależności od preferencji, można także sklejać brzegi kroketów za pomocą lekko ubitego jajka.
8. Na głębokiej patelni wlej olej i podgrzej go. Smaż krokiety na złoty kolor z obu stron. Możesz także użyć frytkownicy lub głębokiego rondla z olejem.
9. Krokiety kapusta i pieczarkami możesz podawać na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub śmietaną.
Smacznego!