Przepis na krokiety z pieczarkami i serem mozzarella 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie aż staną się miękkie, odcedź i zgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
2. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż będą miękkie i woda z nich wyparuje.
4. Wymieszaj ziemniaki, pieczarki i pół porcji startego sera mozzarella. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Z masy ziemniaczanej formuj małe placki w dłoniach, na środku nakładaj niewielką ilość sera mozzarella i zlepieńcem zrób krokieta, dokładnie zlepując brzegi.
6. W jednym talerzu rozbij jajka, a w drugim umieść bułkę tartą.
7. Każdego krokieta delikatnie obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej, aby dokładnie go opanierować.
8. Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzucaj krokiet po krokiet w małych partiach i smaż na złoty kolor z obu stron.
9. Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
10. Podawaj gorące i najlepiej z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!