Przepis na kruche bezy 📖
Składniki:- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. W misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę przy użyciu miksera.
2. Kiedy białka zaczną się puszyć, stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie cały czas ubijając.
3. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj składniki łyżką.
4. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
5. Przełóż masę na blachę, formując małe placki o dowolnym kształcie.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecz bezę przez około 1,5 - 2 godziny, aż stanie się chrupiąca i lekko zbrązowieje.
7. Po upieczeniu wyjmij bezę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!