Przepis na kruche ciasteczka z jabłkami 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i siekaj nożem lub rozdrabniaj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w małą kostkę.
5. Włóż jabłka do rondelka, posyp cukrem pudrem i cynamonem, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
7. Wytnij z ciasta krążki lub dowolne kształty przy pomocy foremek.
8. Nałóż na wycięte kawałki ciasta przygotowane nadzienie jabłkowe.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!