Przepis na kruche ciasteczka z powidłami 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę pszeniczną, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozdrobnij go palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
6. Wytnij z ciasta foremką krążki lub inne dowolne kształty.
7. Na połowie krążków nałóż niewielką ilość powideł śliwkowych.
8. Przykryj powidłem drugim krążkiem i dokładnie zlepi brzegi ciasteczek.
9. Przełożone ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
11. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Kruche ciasteczka z powidłami są gotowe do podania. Smacznego!