Przepis na kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 📖
Składniki:- 200g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier puder, wiórki kokosowe i sól.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtko.
3. Składniki zagnieć ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto zawinięte w folię odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki.
6. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm na stolnicy posypanej mąką.
7. Wytnij ciasteczka foremką w dowolnym kształcie.
8. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz około 10-12 minut, aż ciasteczka nabiorą lekko złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!