Przepis na kruche ciastka robione przez maszynkę 📖
Przepis na kruche ciastka:Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 375 g mąki pszennej
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużej misce umieść masło i cukier puder. Używając miksera, ucieraj składniki na puszystą masę.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do miski z masłem i cukrem. Kontynuuj ucieranie, aż składniki dokładnie się połączą.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i sól.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do miski z masłem i cukrem. Używając miksera na najniższych obrotach lub drewnianej łyżki, mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Gdy ciasto jest gotowe, zawijaj je w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
6. Po schłodzeniu ciasta, wyjmij je z lodówki i pozwól mu odrobinę się ogrzać, aby umożliwić łatwe rozwałkowanie.
7. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm.
8. Używając foremek, wycinaj ciastka w wybranych kształtach.
9. Układaj kruche ciastka na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową.
10. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste.
11. Gdy ciastka się upieką, wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok, aby całkowicie ostygły.
12. Po wystudzeniu możesz udekorować je lukrem, posypką lub dowolnie, według własnego gustu.
Smacznego!