Przepis na kruche ciasto z owocami i budyniem 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500ml mleka
- 60g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- Wybrane owoce np. truskawki, maliny, jagody
Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
2. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie posiekaj nożem, a następnie zagnieć składniki rękami, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj jajko i ponownie zagnieć, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj budyń. W rondelku zagotuj mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
6. W miseczce wymieszaj budyń waniliowy z odrobiną wody, a następnie wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając.
7. Gotuj budyn na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
8. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm.
9. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i delikatnie wygładź.
10. Wyłóż na ciasto równomierną warstwę przygotowanego budyniu.
11. Na budyniu rozłóż owoce, obierając, krojąc na plastry lub zostawiając całe, w zależności od preferencji.
12. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
13. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
14. Gdy ciasto będzie już chłodne, możesz je pokroić na kwadratowe lub prostokątne porcje i serwować.
Smacznego!