Przepis na kruche orzeszki z kremem orzechowym 📖

Składniki:
- 200g mąki
- 100g masła, w temperaturze pokojowej
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200g kremu orzechowego

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie drobne krupy.
3. Dodaj jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. Po upływie czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3mm.
7. Wykrawaj ciasteczka w dowolne kształty (np. okręgi, serca, gwiazdki).
8. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. W środku każdego ciastka zrób wgłębienie i wypełnij je kremem orzechowym.
10. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż będą lekko zrumienione.
11. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce do pełnego wystygnięcia.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi, kruchymi orzeszkami z kremem orzechowym!

Podobne przepisy

orzeszki z kremem orzechowym
ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
kruche ciasteczka z masłem orzechowym
orzeszki z kremem
ciastka orzeszki z kremem z mleka w proszku