Przepis na krupnik na skrzydełkach 📖
Przepis na krupnik na skrzydełkach:Składniki:
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 selerów naciowych, posiekane
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 średnia pietruszka, pokrojona w kostkę
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki, posiekana
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj bulion drobiowy.
2. Dodaj skrzydełka kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
3. Po 30 minutach wyjmij skrzydełka i odłóż na talerz.
4. Do bulionu dodaj posiekaną cebulę, marchewki, seler naciowy, ziemniaki i pietruszkę.
5. Dodaj majeranek i liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. W międzyczasie oddziel mięso z kości i pokrój na mniejsze kawałki.
8. Wrzuć skrzydełka z powrotem do bulionu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
9. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
Krupnik na skrzydełkach jest gotowy do podania! Możesz go serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do chleba. Smacznego!