Przepis na zupe ogorkowa na skrzydelkach 📖
Składniki:- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 4-5 średnich ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Skrzydełka dokładnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
3. Ogórki kiszone także drobno pokrój.
4. Na dużą patelnię wlej olej i podgrzej. Dodaj skrzydełka i obsmaż na rumiano z obu stron.
5. Do garnka wlej bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj skrzydełka, cebulę, czosnek, ogórki kiszone, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
6. W międzyczasie dodaj sól, pieprz i cukier do zupy, aby doprawić ją do smaku.
7. Po upływie czasu zdejmij liście laurowe i ziele angielskie z zupy.
8. Kwaśną śmietanę wymieszaj z jedną łyżką gorącego wywaru i dodaj do zupy. Starannie wymieszaj.
9. Zupę ogórkową podawaj posypaną natką pietruszki.
Smacznego!