Przepis na krupnik na żołądkach 📖

Krupnik na żołądkach jest tradycyjnym polskim daniem, które możesz przygotować używając następujących składników:

- 500 g żołądków drobiowych
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 średnie pietruszki, pokrojone w kostkę
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki jęczmienia perłowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego

1. Umieść żołądki w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż będą miękkie. Następnie odcedź i pokrój w kostkę.

2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, marchewkę, pietruszkę i por przez kilka minut, aż staną się miękkie.

3. Dodaj żołądki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Dodaj ziemniaki, jęczmień perłowy i bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki i jęczmień będą miękkie.

5. Dopraw zupę majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy.

6. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

7. Podawaj gorący krupnik na żołądkach udekorowany zieleniną, np. natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na zoladkach drobiowych
krupnik
krupnik fit
krupnik na serduszkach
krupnik nalewka