Przepis na krupnik na zoladkach drobiowych 📖
Przepis na krupnik na żołądkach drobiowych:Składniki:
- 500g żołądków drobiowych
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Żołądki drobiowe dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę, marchewki, pietruszkę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie.
4. Dodaj żołądki drobiowe i smaż je na złoty kolor z każdej strony.
5. Następnie dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, pora i ziemniaki. Smaż wszystkie warzywa przez kilka minut.
6. Dodaj kaszę perłową i dokładnie wymieszaj z zawartością garnka.
7. Zalej wszystko bulionem drobiowym i doprowadź do wrzenia.
8. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj krupnik na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
9. W osobnym naczyniu rozpuść łyżkę mąki w trochę zimnej wody i dodaj do garnka. W ten sposób zagęścisz zupę.
10. Dopraw krupnik solą i pieprzem do smaku.
11. Podawaj gorący, posypany świeżą natką pietruszki.
Smacznego!