Przepis na krupnik szybki 📖
Przepis na krupnik szybki:Składniki:
- 1 porcja rosołu (może być wywar z kostki)
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego lub suszonego lubczyku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, koper, lub szczypiorek) do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj rosoł lub wywar z kostki.
2. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki do wrzącego wywaru.
3. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie.
4. Dodaj kaszę perłową i gotuj dalej przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka.
5. W międzyczasie, w małej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż będzie lekko złocista.
6. Dodaj podsmażoną cebulę do zupy i dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Dodaj gałązki lubczyku i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby aromaty się połączyły.
9. Zdejmij zupę z ognia i posyp ziołami do dekoracji.
10. Podawaj gorący krupnik z kromkami chleba lub grzankami.
Smacznego!