Przepis na krupnik wiosenny 📖
Przepis na krupnik wiosenny:Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (np. pierś)
- 2 marchewki
- 2 pory (biała część)
- 1 pietruszka
- 1 seler korzeniowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka perłowej kaszy
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę, seler, pietruszkę oraz pory również pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej i masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojone mięso i smaż, aż się zrumieni.
4. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę i pory, smaż przez kilka minut.
5. Następnie dodaj kaszę i bulion drobiowy. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka.
6. Na koniec dopraw krupnik solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorący, posypany natką pietruszki.
Smacznego!