Przepis na krupnik z selerem naciowym 📖

Składniki:

- 250 g kaszy jęczmiennej (najlepiej perłowej)
- 1 duży seler naciowy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Kaszę jęczmienną opłucz i odcedź.
2. Na dużym garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie.
3. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka razem z posiekanym selerem naciowym. Smaż warzywa przez kolejne 5 minut, aż zmiękną.
4. Dodaj kaszę jęczmienną, majeranek, tymianek oraz bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż kasza będzie miękka.
5. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
6. Krupnik z selerem naciowym podawaj gorący, opcjonalnie można posypać go posiekaną natką pietruszki.
7. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z selerem naciowym
lasagne z selerem naciowym
jajecznice z selerem naciowym
polędwiczki wieprzowe z selerem naciowym
sałatkę z selerem konserwowym