Przepis na lasagne z selerem naciowym 📖
Oto przepis na lasagnę z selerem naciowym:Składniki:
- 12 płatów makaronu lasagne
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego lub kurczaka)
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
- 200 g sera parmezan, startego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeża bazylia do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron lasagne przez około 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż na bok.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i seler naciowy, i smaż przez kolejne 5 minut.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie dodaj pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos się zagęści.
5. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: sos mięsny, płaty lasagne, plasterki sera mozzarella. Kontynuuj do wyczerpania składników.
6. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, posypane startym serem parmezanem.
7. Piecz lasagnę w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż ser się rozpuści i wierzch będzie lekko złocisty.
8. Przed podaniem posyp lasagnę świeżymi listkami bazylii.
9. Smacznego!