Przepis na kruszonke ze sliwkami 📖
Składniki:- 6 śliwek
- 150g mąki
- 100g masła
- 80g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Najpierw umyj i pozbaw pestek śliwki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon.
3. Dodaj do miski masło i za pomocą palców wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pokrojone śliwki.
5. Na wierzch śliwek równomiernie rozłóż przygotowaną kruszonkę.
6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona.
7. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Możesz podawać kruszonkę ze śliwkami na ciepło lub zimno, samodzielną lub jako dodatek do lodów, bitej śmietany lub jogurtu. Smacznego!