Przepis na sos carbonara do pizzy 📖

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100g boczku, pokrojonego w plasterki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekany czosnek. Smaż go przez kilka minut aż zmięknie i lekko się zrumieni.
2. Dodaj pokrojony boczek i smaż do momentu, aż stanie się kruchy i lekko zrumieniony.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z kremówką, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
4. Do patelni z boczkiem i czosnkiem dodaj mieszankę kremówki z żółtkami i parmezanem. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
5. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
6. Ostudź sos i można polać nim pizzę przed upieczeniem lub dodawać go jako dip do wypieczonej pizzy.

Smacznego!

Podobne przepisy

carbonara ser
ryż carbonara
sos do carbonara
carbonara z mlekiem
penne carbonara