Przepis na kwestia smaku naleśniki z jabłkami 📖

Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce roztrzep jajka.
2. Dodaj mleko, mąkę, cukier i sól do jajek. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
5. W małej miseczce wymieszaj cukier puder i cynamon.
6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.
7. Naleśniki smaż po jednym, na rozgrzanej patelni. Na pierwszy naleśnik wlej około 1/4 szklanki ciasta i poruszaj patelnią, aby rozprowadzić je równomiernie.
8. Na niezestudzonego jeszcze naleśnika ułóż kilka plasterków jabłek i posyp cynamonowo-cukrową mieszaniną.
9. Po chwili, gdy spód naleśnika się zrumieni, odwróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aż wszystko będzie ładnie zrumienione.
10. Powtarzaj czynności krok 7-9, aż zużyjesz całe ciasto.
11. Naleśniki podawaj od razu, jeszcze ciepłe, idealnie smakują z bitą śmietaną, syropem klonowym lub lodami. Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z jabłkami kwestia smaku
naleśniki kwestia smaku
ciasto na nalesniki kwestia smaku
naleśniki na słodko kwestia smaku
naleśniki ciasto kwestia smaku