Przepis na lane kluski ciasto 📖
Przepis na lane kluski:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Dokładnie wymieszać.
2. Wlać jajka do mąki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręką.
3. Stopniowo wlewać letnią wodę do miski, stale mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Może być konieczne dodanie nieco więcej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt suche.
4. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo da się kłaść na wrzącą wodę. Można sprawdzić, czy jest odpowiednio gładkie, lepiąc je do ręki i rozciągając - jeśli nie pęka, to jest gotowe.
5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
6. Wyrobić kawałek ciasta w dłoniach, formując niewielką kulę, a następnie lekko spłaszczyć ją na dłoni.
7. Delikatnie wrzucić kluski do wrzącej wody. Należy uważać, aby nie przewrócić garnka.
8. Kluski gotować przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjąć gotowe kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki lub talerza.
10. Można podawać lane kluski na wiele sposobów - np. z sosem na bazie śmietany lub z sosem pomidorowym. Smacznego!