Przepis na lasagne domowa 📖

Oto prosty przepis na domową lasagnę:

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 200 g sera mozzarella, startego
- 9-12 płatów makaronu do lasagni (najlepiej gotowych)

Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oliwy, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
2. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie dobrze zrumienione. Następnie dodaj passatę pomidorową, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Całość gotuj przez 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwy sosu i makaronu do lasagni. Na wierzchu każdej warstwy sosu posyp startym serem mozzarella.
4. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz cały sos i makaron. Ostatnią warstwą powinien być sos z serem.
5. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch jest rumiany i ser się rozpuścił.
6. Gdy lasagne będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut, następnie można podać.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowa maca
zapiekankę domową
domowa golonkę
karpatkę domową
lazanię domową