Przepis na domowa golonkę 📖
Przepis na domową golonkę:Składniki:
- 1,5-2 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Golonkę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
2. W dużej garniturze rozgrzej olej lub rozpuść smalec. Wrzuć golonkę i obsmaż z obu stron, aż będzie miała złoty kolor.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno.
4. Po obsmażeniu golonki, dodaj do garnka cebulę i czosnek. Podsmaż aż staną się miękkie i lekko złociste.
5. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki.
6. Dodaj pokrojone warzywa do garnka i smaż przez kilka minut.
7. Następnie wrzuć golonkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej wodą tak, aby pokryła mięso i warzywa.
8. Całość gotuj na małym ogniu od 2 do 3 godzin, aż mięso będzie miękkie i dobrze się oddzielało od kości.
9. Jeśli potrzeba, dolej wody podczas gotowania.
10. Po ugotowaniu odłóż golonkę na bok i zblenduj warzywa z wywaru, aby uzyskać gładką konsystencję.
11. Odłóż mięso ponownie do garnka, zalej sosem z warzyw i podgrzewaj przez kilka minut.
Golonkę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. Smacznego!