Przepis na zapiekankę domową 📖

Oto przepis na domową zapiekankę:

Składniki:
- 1 bagietka
- 200g wędliny, np. szynka, boczek, kiełbasa
- 200g sera żółtego, startego
- kilka plasterków pomidora
- kilka plasterków ogórka kiszonego
- kilka plasterków cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. Bagietkę przekrój na połowę a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż.
3. W miseczce wymieszaj majonez i ketchup, dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Na jedną połowę bagietki nałóż równomiernie sos majonezowo-ketchupowy.
5. Następnie dodaj wędlinę, po pokrojeniu na cienkie plasterki.
6. Na wędlinie ułóż plasterki pomidora, ogórka i cebuli.
7. Posyp to wszystko startym serem żółtym.
8. Przykryj drugą połową bagietki.
9. Zapiekankę włóż do piekarnika na około 10-15 minut, aż ser się roztopi i wszystkie składniki się przegryzą.
10. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż się lekko ostygnie.
11. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

domową quesadilla
domowa napoleonkę
lazanię domową
lemoniadę domową
lasagne domowa