Przepis na lasagne przyslij 📖

Oto przepis na pyszną lasagnę:

Składniki:
- 12-16 płatów makaronu do lasagny
- 500g mielonego mięsa (np. wołowina lub wieprzowina)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250g sera mozzarella, startego
- 150g sera parmezan, startego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
2. Dodaj czosnek i mielone mięso. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
3. Wlej pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano i tymiankiem. Dodaj również cukier, aby złagodzić kwasowość pomidorów.
4. Gotuj sos na małym ogniu przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. W międzyczasie gotuj makaron do lasagny według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, spłucz zimną wodą i odłóż na bok.
6. W dużym naczyniu żaroodpornym, na dnie którejś z wcześniej wymienionych składników, połóż jedną warstwę makaronu.
7. Następnie nałoż kolejną warstwę sosu mięsnego, a na nim posyp startym serem mozzarella.
8. Powtarzaj warstwy, aż wszystkie składniki się skończą, zakończając warstwą sera.
9. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 30-35 minut, aż ser się rozpuści i na wierzchu będzie złocisty.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
11. Podawaj udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Podobne przepisy

karpatke przyślij
gołąbki przyślij
jagodzianki przyślij
mac and cheese przyslij
przyślij naleśniki