Przepis na lasagne z kukurydzą 📖
Oto prosty przepis na lasagnę z kukurydzą:Składniki:
- 9-12 arkuszy makaronu lasagne
- 2 puszki cukru kukurydzy (odcedzone)
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 duża cebula (posiekana)
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki sera startego (mozzarella lub cheddar)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku gotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, aż będzie dobrze ugotowane i złociste.
5. Dodaj do mięsa puszki krojonych pomidorów, suszone oregano, suszony tymianek, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
6. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż jedną warstwę makaronu lasagne.
7. Następnie dodaj połowę mięsnego sosu i równomiernie rozprowadź.
8. Na sosie rozłóż jedną puszkę odcedzonej kukurydzy.
9. Posyp połową startego sera.
10. Powtórz kolejność warstw - kolejną warstwę makaronu, resztę mięsnego sosu, drugą puszkę kukurydzy i na wierzchu pozostały ser.
11. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
12. Po tym czasie usuń folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ser na wierzchu się roztopi i zacznie lekko rumienić.
13. Wyjmij z piekarnika i pozwól trochę ostygnąć przed podaniem.
14. Pokrój na porcje i podawaj ciepłe.
Smacznego!