Przepis na latwy ciasto z rabarbarem 📖

Oto prosty przepis na ciasto z rabarbarem:

Składniki:
- 250g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
- 150g cukru
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Rabarbar dokładnie umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
2. W misce roztrzep jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj.
3. Dodaj stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem wymieszaj.
4. Masło roztop w garnku lub w kielichu mikrofalówki, a następnie dodaj do pozostałych składników.
5. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Na spód blaszki do pieczenia wyłóż papier do pieczenia, a następnie wylej ciasto.
7. Na wierzch ciasta równomiernie rozłóż pokrojony rabarbar.
8. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż nabierze złocistego koloru i rabarbar będzie miękki.
9. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
10. Gotowe ciasto z rabarbarem możesz podać jako deser lub przekąskę.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na naleśniki latwy
ciasto do pizzy latwy
ciasto kruche latwy
ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem ani