Przepis na latwy orzeszki 📖
Oto prosty przepis na orzeszki:Składniki:
- 2 szklanki prażonych orzechów (np. orzeszki ziemne, nerkowce, migdały)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej cukier, miód, wodę, masło i sól na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.
2. Dodaj orzeszki do garnka i wymieszaj, aby równomiernie pokryć je syropem.
3. Przenieś mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozładuj orzeszki i rozłóż je równomiernie.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, mieszając co 5 minut, aby orzeszki równomiernie się upiekły i były chrupiące.
5. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw orzeszki do ostygnięcia na blachy, a następnie przechowuj je w hermetycznym pojemniku.
Orzeszki są gotowe do podania! Możesz je jeść jako przekąskę lub używać jako dodatek do różnych potraw. Smacznego!