Przepis na latwy pierogi leniwe 📖

Przepis na leniwe pierogi:

Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier do posypania (opcjonalnie)
- masło do podania (opcjonalnie)

Instrukcja:

1. W dużej misce połącz twaróg, jajko, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i utworzą jednolite ciasto.
2. Przenieś ciasto na stolnicę i podsyp ją odrobiną mąki. Wyrośnij ciasto, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
3. Następnie pokrój ciasto na małe kwadraty lub romby. Możesz również użyć foremki do wycinania kształtów.
4. Wrzuć pierogi leniwe do osolonego wrzątku. Gotuj je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż wynurzą się na powierzchnię.
5. Wyławiaj gotowe pierogi i przełóż je do miski lub płytkiego naczynia.
6. Jeżeli chcesz, posyp gotowe pierogi leniwe odrobiną cukru. Możesz również dodać masło do smaku.
7. Podawaj pierogi leniwe na ciepło i ciesz się ich pysznym smakiem!

Uwaga: Pierogi leniwe można podawać jako danie główne lub deser. W zależności od preferencji, możesz również podać je z dodatkiem gęstej śmietany lub duszonych owoców. Smacznego!

Podobne przepisy

latwy leniwe
fit pierogi leniwe
na pierogi leniwe
leniwe pierogi
smaczne leniwe pierogi