Przepis na latwy pomidorową 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, oregano) do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz skórki i pokrój na drobne kawałki. Zostaw je na boku.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, aż staną się miękkie i lekko złote.
4. Dodaj pomidory do garnka i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Wlej bulion warzywny do garnka i dodaj koncentrat pomidorowy.
6. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
7. Teraz możesz dodać cukier, sól i pieprz, aby doprawić smak zupy. Mieszaj dokładnie.
8. Gotową zupę pomidorową możesz podać ze świeżymi ziołami jako dekorację.
Smacznego!