Przepis na lazania 📖
Składniki potrzebne do przygotowania lasagne:- około 16 plastrów makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera tarty (np. mozzarella lub żółty)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania lasagne:
1. Makaron lasagne ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu płukać wrzątkiem i odłożyć na bok.
2. Cebule i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z oliwą lub olejem. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż się zrumieni.
3. Do mięsa dodać passatę pomidorową oraz bulion i dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. W osobnej misce połączyć sery (ricotta i tarty) oraz dodać sól i pieprz do smaku. Można także dodać zioła, np. oregano lub bazylie.
5. Na spodzie naczynia żaroodpornego (około 30x20 cm) ułożyć jeden plaster makaronu lasagne. Następnie nakładać kilka łyżek mięsnego sosu i na to położyć plaster sera.
6. Powyższe czynności powtarzać warstwami aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z makaronu lasagne i sera.
7. Naczynie z lasagne włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut.
8. Podawać gorące z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego!