Przepis na lazania ze szpinakiem 📖
Składniki:- 250g makaronu lasagne
- 500g sera ricotta
- 400g mrożonego szpinaku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g sera mozzarella, startego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, i smaż na małym ogniu, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj mrożony szpinak do rondla i gotuj, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje nadmiar płynu.
4. Dodaj pomidory krojone, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
5. W osobnej misce połącz ser ricotta z połową startego sera mozzarella.
6. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Na wierzchu ułóż płaty makaronu lasagne.
7. Dodaj na makaron kolejną warstwę sosu pomidorowego, a następnie równomiernie rozsmaruj po nim połowę mieszanki sera ricotta i mozzarella.
8. Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki, zaczynając od makaronu i kończąc na serze mozzarella. Upewnij się, że ostatnią warstwą jest sos pomidorowy.
9. Posyp pozostałą połową startego sera mozzarella po wierzchu lasagney.
10. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.
11. Po 30 minutach usuń folię i piecz ponownie przez kolejne 10-15 minut, aż ser na wierzchu zrumieni się i lekko zarumieni.
12. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw lasagnę na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!