Przepis na lazanki 📖

Składniki:

- 500g suchej łazanki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 100g wędzonej kiełbasy
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Łazankę gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente.

2. W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę, a kiełbasę w paseczki.

3. W dużym rondlu rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż na złoty kolor.

4. Dodaj kiełbasę i smaż na niskim ogniu przez 5 minut.

5. Dodaj szałwię, paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

6. Dodaj bulion, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Dodaj ugotowaną łazankę i mieszaj, aż całe danie się połączy.

8. Posyp szczypiorkiem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron łazanki
makaron na łazanki
łazanki z białej kapusty
łazanki z młodą kapustą i mięsem mielonym