Przepis na leczniczy rosół 📖

Przepis na leczniczy rosół:

Składniki:
- 1,5 kg mięsa z kurczaka (np. karkówka, udka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 litry wody

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pozbądź się ewentualnych kości. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą.
2. Zagotuj wodę z mięsem, a następnie zbierz powstałą pianę. Zredukuj ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
3. W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Por pokrój na kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj.
4. Po 1,5 godziny gotowania mięsa dodaj warzywa, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko to gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny.
5. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i warzywa z bulionu. Mięso możesz odłożyć na bok, aby potem użyć do innych dań.
6. Przecedź bulion przez sitko, aby pozbyć się resztek warzyw i przypraw.
7. Rosół gotuj jeszcze przez 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
8. Podawaj gorący, posypując eventulanie drobno posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Podobne przepisy

a la rosół
rosół fit
rosół
rosół mamaginekolog
rosół mieszany